December 2, 2010

Ouch!! my head~

Assalamualaikum..
*Ouch!! oh no!! MY HEAD!!!!!!! so sickk laa...

     hm.. aq pun tak twu ape mslh aq sbnrnye.. slalu sket kpale lately ny.. sejak 05 nov 10 yg lalu.. act b4 dis pun ade sket, cume tak terlalu.. start 05 nov tulahh pale aq sket TAHAP GABAN.. hm.. mcm tulahh sketnye.. TAHAP GABAN~ haha,,klaka pulak.. hm.. tpy seriously laa.. memang sket.. mber2 pulak ckp aq ny bnyk pk.. tpy aq asew time 2 pkrn aq mang tgh kosong.. BLANK! tak pk apew2 pun.. nth lahh..

      07 nov 10..my mom bwk pegy klinik.. then that doctor said aq ny student.. punce dy mybe tak ckup tdow, trlbeyh tdow, stress, bnyk pk, mkn tak ikot time, kurg minum air kosong , bnyk mnum coffee n so onn lahh.. tak ckup or trlbeyh?? hm..tak kod.. ckup jep!! tak mkn??tak ckup air?? bnyk minum coffee?? haha.. mybe~ aq mkn agk susa.. mnum air kosong sgt2 laa tidak suke!! coffee..i love to drink it muchie2 lahh.. hee~

    nth lahh.. mybe jugak btul ckp dktor 2.. then that doktor give me ubat.. ubat angin, painkiller n MIGRAINE~ migraine ny pulak dktor ckp jgn mkn dlu.. preparation sje.. a few days later,agk okay.. skit lahh.. tpy still sket.. till now.. nenek aq sruh check.. ibu pulak cm tak mau je.. kate nye "ingat sng nak check2 ny??" hm... nth lahh.. kalau 1 ary tak sket kpale, tak sahh.. knp erk?? entah lahh..

       bile aq ngadu dekat kwn2 or org trdekat pun diorg sruh peg check.. nthlahh.. bile aq ngadu kat ibu yg aq sket pale, ibu akn ckp cmny "cube jgn di ikutkn sgt prasaan 2.. buat tak reti jelah..yg dilayan 2 buat ape??" nth lahh.. ibu.. along dah try buat DONNO, tpy still sket..takkn nak buat DONNO jugak?? hm.. entah lahh.. NO COMMENT!!

    aq ade trbce 2 artikel ny.. n agak risau..tpy entah lahh.. jup2..bce ny..FIRST..(KANSER OTAK)
err~ yg ny agak mustahil coz keturunan aq tak ade yg KANSER!!

a) Pengenalan Penyakit
-Ketumbuhan pada otak di bahagian tertentu otak yang memberi implikasi yang teruk pada pesakitnya.

b) Jenis-jenis kanser Otak
-Supra tentoria (bahagian atas otak)
-Infra tentoria (bahagian bawah otak)
 kanser pada bahagian atas otak ialah
-Astrocytoma (ketumbuhan otak yang bukan berasal daripada sel-sel saraf)
-Craniopharngioma (berasal daripada saki baki Rathker)
-kanser kelenjar pinea
kanser pada bahagian bawah otak ialah;
-Infra tentorial
-Medulloblastoma (belakang otak)
-Cerebeller astrocytoma (ketumbuhan pada serebrum)
-Brain stem glioma (pangkal otak)
-Ependymoma (ketumbuhan serebral yang berasal daripada sel-sel ependimal slia.Ia menyekat cecair serebrospina dan menyebabkan hidrosefulus) jenis yang paling kerap berlaku.

c)Punca penyakit/faktor risiko
-Genetik atau keturunan
-Radiasi pada otak
-Pesakit AIDS,leukimia dan kegagalan buah pinggang kuman? virus ‘papova’semasa hamil.Ia memberi risiko

Pada peringkat awal kanak-kanak
-Mengadu sakit kepala berulang-ulang
-Kelihatan letih dan tidak bertenaga
-Prestasi pembelajaran menurun
-Lebih menderita kerana tekanan dalam otak semakin tinggi

Simptom yang lebih ketara
-Sakit kepala yang lebih teruk pada bahagian depan dan tepi kepala
-Muntah yang memancut dan sakit kepala pada awal pagi
-Sawan boleh berlaku,contohnya kejang pada tangan
-Kabur penglihatan
-Kanak-kanak yang menderita pada bahagian infratentoria tidak dapat berdiri atau berjalan dengan stabil
-Sekiranya kanser merebak pada brain stem (pangkal otak) kanak-kanak akan mengalami
-Gangguan pada pertuturan
-Sistem pernafasan terganggu
-Lemah anggota badan
-Gangguan pada fungsi-fungsi saraf otak

Peringkat lewat
-Koma
-Boleh pengsan

c)Langkah Pencegahan
-Pengawasan dari ibu bapa dapat membantu pengesanan kanser otak di peringkat awal sekiranya terdapat kanak-kanak sering mengadu sakit kepala

SECOND ..(MIGRAINE) yg ini mybe~ my mom pun ckp mcm 2.. tpy, ntah lahh..
A migraine is a very painful type of headache. People who get migraines often describe the pain as pulsing or throbbing in one area of the head. During migraines, people are very sensitive to light and sound. They may also become nauseated and vomit.
Migraine is three times more common in women than in men. Some people can tell when they are about to have a migraine because they see flashing lights or zigzag lines or they temporarily lose their vision.
Many things can trigger a migraine. These include
  • Anxiety
  • Stress
  • Lack of food or sleep
  • Exposure to light
  • Hormonal changes (in women)
Doctors used to believe migraines were linked to the opening and narrowing of blood vessels in the head. Now they believe the cause is related to genes that control the activity of some brain cells. Medicines can help prevent migraine attacks or help relieve symptoms of attacks when they happen. For many people, treatments to relieve stress can also help.

* okay.. penadd sudahh..hehe.. yg psl sket kple 2.. nth lahh~

2 comments:

eiraJENGKEL=) said...

eh eh ! g mamam ubat !!!

boneka merah jambu said...

ubat tu kn dadah.. apew la akq ny..;P

Post a Comment